5x highlights Sri Lanka

Een nieuwe reisbestemming kiezen is soms best lastig. Dat komt niet door een gebrek aan keuze, maar vaak juist door het tegenovergestelde: een overvolle lijst van nog te bezoeken bestemmingen. Ook afgelopen jaar was het lastig kiezen voor ons. Gaan we naar Zuid-Amerika, Noord-Amerika of trekt toch Azië weer aan het langste eind? Wanneer je het beste combineert van meerdere continenten, is het resultaat van deze optelsom heel simpel. Je krijgt Sri Lanka. We beschrijven graag 5x onze favoriete highlights Sri Lanka.

Udawalawe Nationaal Park

Op Egypte na zijn we nog niet in Afrika geweest. Op de een of andere manier trekt ons dat wat minder dan de andere continenten. Een van de hoogtepunten van Sri Lanka is er echter een die verdacht veel aan Afrika doet denken. Overal op dit paradijselijke eiland (ongeveer net zo groot als Nederland en België samen) vind je namelijk uitgestrekte nationale parken met savanne, bossen en het mooiste van allemaal: ongelooflijk veel wilde olifanten.

Vanwege onze route via onder andere Kandy en Ella kozen wij voor het nationale park met de grootste olifanten-dichtheid: Udawalawe National Park. We zochten een accommodatie in de buurt uit waarvandaan we makkelijk op safari konden. Voor ongeveer 60 euro p.p. werden we opgehaald bij onze accommodatie om een aantal uren op safari te gaan.

Vrijwel direct na vertrek werden we onaangenaam verrast door een echte tropische regenbui, zo eentje die je even goed laten weten dat je in de moesson tijd reist. De open jeep zorgde ervoor dat we doorweekt aankwamen in het park, waardoor we even bang waren dat we pech zouden hebben. In mijn optiek was dit weer namelijk niet echt geschikt om dieren te spotten, zoals ik vroeger in de dierentuin had geleerd.

Het tegendeel bleek waar, aangezien we na een kleine 10 minuten rijden oog in oog stonden met de eerste olifanten in het wild. Twee vrouwtjes en een jong. Het is misschien cliché, maar dat doet toch wel iets met je. Na ruim 30 tot 40 olifanten, krokodillen, buffels, apen en neushoornvogels zat onze eerste safari ooit er weer op. Het is serieus een geweldige ervaring, waardoor Afrika toch hoger op ons lijstje is komen te staan.

Ben je in Sri Lanka, dan is een bezoek aan een nationaal park dus eigenlijk een must. Het is serieus zonde wanneer je dit over slaat.

udawalawe national park

Galle

Nederlandse geschiedenis in het buitenland. Ik ben er gek op. Hoewel er nu discussie gaande is in Nederland over het vereren van oude zeehelden en lieden van de VOC, vind ik het toch nog steeds een mooi idee dat Nederlanders in de 17e eeuw al de hele wereld over gingen. Galle is een mooi voorbeeld van goed bewaarde Nederlandse geschiedenis in het buitenland.

Ceylon, zoals Sri Lanka vroeger heette, was een belangrijke doorvoerhaven voor de VOC op weg naar handelsposten in bijvoorbeeld Indië. In Galle vind je tegenwoordig nog vele Nederlandse straatnamen, een Nederlandse kerk, VOC-wapens en andere zaken die herinneren aan vervlogen tijden. Voor onze reis naar Sri Lanka was Galle eigenlijk één van de eerste bestemmingen die werd vastgelegd in ons reisschema, waarbij wij geïnspireerd zijn geraakt door (jazeker) Wie is de Mol? Een belangrijke tip: ga niet ‘s middags op pad, veel te warm. Daar zullen die Nederlanders vroeger ook genoeg last van hebben gehad.

hervormde kerk galle

galle

Ella

Even uitrusten kan het beste in Ella. Dit bergdorp is gelegen in het hoger gelegen deel van Sri Lanka en moet eigenlijk bezocht worden in combinatie met een treinreis van of naar Kandy. Deze treinreis is volgens sommigen (waaronder ondergetekenden) één van de mooiste routes ter wereld en daarmee natuurlijk ook een van dé highlights van Sri Lanka. De blauwe trein is dan ook een veelvuldig gespot item op Instagram. Ook bij ons, uiteraard. 😏

In Ella kan je lekker bijkomen met een biertje, wijntje of cocktail en het heeft een aantal leuke cafés en barretjes. Een echte backpackers bestemming. Ben je in Ella, breng dan ook een bezoek aan Little Adam’s Peak. Het kleine broertje van de grote Peak is een kleine klim die rijkelijk beloond wordt met prachtige vergezichten.

treinreis ella kandy

ella festival

Sigiriya

Het dorpje stelt niks voor, maar eigenlijk komt iedere toerist hier een kijkje nemen voor één specifieke plek: Lion’s Rock. Op deze gigantische rots heeft volgens de overlevering ooit een groot paleis gestaan. Het paleis van koning Kasyapa was te betreden via een grote doorgang in de vorm van een leeuw, waar tegenwoordig alleen de poten nog van te zien zijn. Wanneer je bovenop de rots staat is het maar moeilijk te beseffen dat mensen hier ooit een paleis gebouwd hebben. Met de technieken van tegenwoordig was dat namelijk al een hele klus geweest. Des te indrukwekkender is het gevoel wanneer je de weg naar boven hebt afgelegd. Ook hier was het uitzicht een van de mooiere die wij tot nu toe hebben mogen aanschouwen.

sigiriya rock

Culturele Driehoek

Ben je een fan van geschiedenis, dan kom je in de Culturele Driehoek Anaradhapura, Dambulla en Polonnaruwa zeker aan je trekken. Nadat we rustig begonnen zijn in Negombo, waren deze drie steden de eerste bezienswaardigheden. Enorme dagoba’s (Sri Lankaanse versie van de boeddhistische stoepa), rotsschilderingen en oude tempels wisselen elkaar in hoog tempo af. Om de boeddhistische cultuur beter te begrijpen is het een aanrader om deze driehoek te bezoeken. Wij hadden het geluk dat we midden in een boeddhistisch festival terecht kwamen ter ere van een nationale feestdag, de Poson Poya. Enorm leuk was het om de bevolking te zien feesten en dat we hier als een van de weinige toeristen echt deel van uit mochten maken.

polonnaruwa

dagoba sri lankaGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *