Bucketlist dingetje: Noorderlicht IJsland

Het heeft iets magisch. Iets mysterieus. Eigenschappen zoals deze versterken de drang om het een keer met eigen ogen gezien te hebben. Het is dan ook niet zomaar dat het Noorderlicht op menig bucketlist voorkomt.  En dus vertrokken we naar IJsland in de hoop dat ook wij net dat beetje geluk zouden hebben. Zoek er maar eens op via Google, Noorderlicht IJsland. Dan begrijp je wel waarom.

Ruim een week voor vertrek bezochten we vrijwel iedere dag dezelfde website. Deze geeft namelijk een meerdaagse voorspelling van de activiteit van het aurora borealis, de officiële benaming van het verschijnsel.  Deze zogenaamde Aurora Forecast geeft op een schaal van 0 tot en met 9 aan hoe sterk het Noorderlicht per dag is. Voor onze tijd in IJsland werd er slechts een matige 3 voorspelt, wat toch enigszins deprimerend te noemen viel. Het Noorderlicht was immers één van onze belangrijkste redenen om een reisje naar IJsland te maken.

Terwijl we ondertussen al een trip naar Lapland aan het plannen waren, stonden we zondag op met de inmiddels dagelijkse routine. Toch even de voorspelling checken, al was het wellicht tegen beter weten in. En what the hell, er stond gewoon een 4 voorspelt. Active. Kemaaan!

Omdat we al aardig wat uurtjes rondgescheurd hadden in onze Volkswagen Polo, vonden we het een verstandig idee om een tour te boeken. De voorspelling geeft namelijk wel een kaart weer met heldere plekken, maar in de praktijk is het nog verrekte lastig om deze goed op te kunnen volgen. Om te voorkomen dat we ruziënd in een pikdonkere uithoek van IJsland terecht zouden komen, hebben we bij Reykjavik Excursions, de grootste organisator van het land, een Noorderlicht tour geboekt.

Waar we een klein busje met een handjevol Noorderlicht speurders verwachtten, zaten we rond 10.00 in een volgepakte touringcar a la Solmar Tours. Tot zover de romantiek van het Noorderlicht zoeken. Een deskundige uitleg over de instellingen van de camera maakte in onze ogen echter toch wel wat goed. Hoewel we ons goed ingelezen hadden, gaf de gids absoluut een aantal goede tips mee aan mensen die dat wellicht niet hadden gedaan.

Ruim 50 minuten later kwamen we aan op de plek van bestemming. Omdat je ogen slecht wennen aan het donker, is het belangrijk dat je zo min mogelijk licht ziet. Dat betekent ook dat een volle touringcar in het donker naar buiten moet, zónder oplichtende telefoonschermpjes en begeleidende lichtjes in de bus. Dat zorgde hier en daar bij sommige medespeurders voor problemen, maar gelukkig bleef iedereen grote problemen bespaard.

Voor grote problemen zorgde het weer namelijk wel. Enorme hoosbuien en windvlagen zorgde ervoor dat iedereen na 5 minuten weer in de bus zat. Na 10 minuten ongeduldig naar buiten turen besloten we om toch maar naar buiten te gaan. Niks zo veranderlijk als het weer in IJsland natuurlijk. Ons geduld werd beloond met hele lichtgroene banen.

Wat een gevoel. Echt prachtig. Bijna net zo euforisch als wanneer je favoriete team een doelpunt maakt. Iedere foto zorgde voor meer blijdschap, aangezien het spelen met de instellingen (ISO en sluitertijd) ervoor zorgde dat de foto’s (iets) beter en beter werden. Een ontzettend gaaf gevoel dat we uitgebreid gevierd hebben. Hoewel het geen bijster goede foto’s zijn geworden, zijn we er toch erg blij mee. Alleen al door het bijzijn is meemaken gevoel.

 

noorderlicht-ijsland

ijsland noorderlicht

Wat zijn handige tips voor het Noorderlicht in IJsland?

  • Neem een degelijke camera mee. Fotograferen met een iPhone werkt normaal gesproken helaas niet.
  • Volg de voorspellingen van Aurora Forecast.
  • Heb geduld. Soms wordt het namelijk écht beloond.
  • Kijk richting het noorden. Duhhh, denk je dan. Maar weet je ook zonder kompas het noorden te vinden in een verlaten weiland? Zoek naar het sterrenbeeld de Grote Beer, ook wel bekend als het steelpannetje. De punt is de Poolster, welke naar het noorden wijst.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *