New York tips & ervaringen

Heel eerlijk gezegd had ik jarenlang best wel weinig op met de VS. Leuk in films, maar het deed me niet zoveel. Ik vond het moeilijk om de afstanden tussen steden en staten in het juiste perspectief te plaatsen en wat ik dan precies zou willen zien. Tot ik enthousiaste verhalen te horen kreeg van mijn schoonfamilie en collega’s en ik toch langzaamaan wel nieuwsgierig begon te worden. Vooral een rondreis West-Amerika en New York speelden vaak een aanzienlijke rol in deze verhalen. ‘Moet je gezien hebben, geweldig, super, einde van de wereld’. Je kent het wel.

Waarschijnlijk voel je het al aankomen. Ik moet dan ook maar gewoon bekennen dat ik inmiddels helemaal om ben. Na drie weken in de VS te hebben doorgebracht kan ik oprecht zeggen dat ik verkocht ben. De chaos van New York, de gigantische natuurparken, het Europese San Fransisco; ik vind het super. Dit jaar was onze verre rondreis bovendien extra bijzonder. We zijn namelijk samen met de ouders van Lotte op reis gegaan.

De rondreis begon met een prima KLM-vlucht van Amsterdam naar New York. Net buiten de drukte van de meivakantie, prima te doen. Onze rondreis langs New York en West Amerika was officieel begonnen. Op luchthaven JFK hebben we een transfer geregeld nadat we deze vanuit huis gereserveerd hadden. Ging niet enorm soepel, dus wellicht dat we dat de volgende keer anders zouden aanpakken.

Met een gedeelde transfer bespaar je overigens wel centjes. Privé transfers zijn, waar ook ter wereld, meestal natuurlijk veel relaxter en comfortabeler, maar kost je ook al snel heel veel geld. Ben je echter een groot voorstander van comfort en maken die extra kosten je niks uit, dan is een privé transfer zeker aan te raden. Kom ik nog bij je op terug.

Bezienswaardigheden New York

New York is groot. Het is echt groot, groter, grootst. Vanuit het vliegveld JFK reden we recht op de stad af en doken daarna onder het water door. Wanneer je vervolgens weer boven komt is vooral het stratenplan echt heel opvallend. Overigens is de weg vinden toch nog lastiger dan we op voorhand dachten, alleen al omdat de straten echt heel lang zijn en vaak zelfs uit een westelijk én oostelijk gedeelte bestaan.

We verbleven in Hotel Belvedere, een prima stadshotel aan 48th Street, op ongeveer 5 minuten lopen van Times Square. Alleen voor de ligging kan ik je dit hotel dus al zeker aanbevelen. In de buurt zitten leuke restaurants en diners, waar zowel prima ontbijt als diner te krijgen is. Wij verbleven dan ook alleen op basis van logies en aten gewoon buiten de deur. Aangezien zowat alle keukens ter wereld wel ergens in New York vertegenwoordigd worden, is er zelfs voor de moeilijkste eter wel iets lekkers te vinden.

Vooraf hadden we de hoogste verwachtingen van Central Park, Times Square, het Vrijheidsbeeld en Rockefeller Center. Gelukkig voldeden al deze New York bezienswaardigheden allemaal aan onze verwachtingen. Omdat we het Vrijheidsbeeld slechts vanaf de Staten Island ferry (gratis) hebben bekeken, zou ik deze nog wel een keertje willen bezoeken bij een volgende stedentrip naar New York.

Central Park

Het is aan te raden om zeker een hele ochtend of middag vrij te houden voor Central Park. Het park is namelijk zo ontzettend groot dat je hier met speels gemak de tijd vergeet. Wij besloten een tandem te huren en hebben het zowaar zonder te vallen (en zelfs zonder te schelden🎉) gered. Fietsen in Central Park is eenvoudig als Nederlander zijnde, maar er dient wel rekening gehouden te worden met voetgangers, skaters en auto’s. Hoewel het grootste gedeelte van Central Park verboden is voor auto’s, zijn sommige stukken toch best druk.

Een leuke tip om voor je reis uit te voeren: ga eens na welke films en series er allemaal (deels) opgenomen zijn in Central Park. Echt heel leuk om deze plekken te herkennen wanneer je zelf door het park loopt of fietst.

De bomen rondom Cherry Hill zijn een plekje op jouw Instagram feed zeker waard in de lente. De bloesem kleurt dan namelijk wit en roze en is daarmee zeer fotogeniek. Zelf konden we er ook een paar aardige kiekjes van maken.

cherry hill new york

Top of the Rock

Het dak van Rockefeller Center heeft de Top of the Rock als bijnaam. Wij kozen ervoor om een dag eerder alvast kaartjes te bestellen voor de dag erna. Het is namelijk extra druk rond zonsondergang, wanneer het uitzicht het meest spectaculair is. We kochten overigens geen losse tickets maar ‘betaalden’ met onze New York Freestyle Pass, waarbij 3, 5 of 7 attracties inbegrepen zijn. Wij betaalden € 122,- voor de pas met 5 attracties. Ook het huren van de fietsen was één van de activiteiten waar we uit konden kiezen. Uiteindelijk haal je het geld er zeker uit wanneer je alle attracties daadwerkelijk bezoekt.

Het was uiteindelijk zoals verwacht enorm druk boven. Ik ben blij dat we er niet in het hoogseizoen waren, want dan is het vast nog veel drukker. Gelukkig maakte het uitzicht veel goed. Het was helder weer en het uitzicht was echt fenomenaal. Omdat de zon langzaam ondergaat heb je te maken met verschillende kleuren, waardoor foto’s maken extra feest wordt.

empire state building new york

Binnenkort volgt deel 2 van onze rondreis New York en West-Amerika!Booking.com1 thought on “New York tips & ervaringen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *